Om jannike

Född och uppvuxen i Skellefteå. Efter några avstickare till Kilkenny på Irland och Hede i Härjedalen arbetade jag under flera år som bibliotekarie och barnbibliotekarie vid Piteå Stadsbibliotek. Jag har nu återvänt till min hemstad Skellefteå där du hittar mig på Stadsbiblioteket. 

För mig har nästan allting handlat om djur och böcker. Som barn plöjde jag hästböcker när jag inte var i stallet; ibland läste jag i stallet, uppkrupen i Bambinas box. Fortfarande läser jag det mesta som jag kommer över. Även skrivandet kom tidigt in i bilden. Djurberättelserna växte till dagboksanteckningar som blev dikter och noveller. Skrivandet har blivit ett sätt att sortera bland alla intryck, ett sätt att förstå och reda ut tillvaron, skapa samband.

Första novellen publicerades i Kommunalarbetaren 2005. Den handlade om två barn och en harpalt. Nu ser man hästen på Sonfjället är min första roman.

I december 2016 tilldelades Jannike Arbetarspelens Stipendium 2016 av Piteå kommun.

boka Författarbesök

Jag gör författarbesök på bibliotek, kulturföreningar, skolor (till exempel pratar om skrivande, mitt författarskap och mitt engagemang för djurens rättigheter m.m.) Välkommen att kontakta mig.

boktips

  • Skuggan av den randiga vargen – Sonya Hartnett.

Få böcker har fångat mig som den här. Flera dagar efter avslutad läsning gick jag omkring och tänkte på den och jag kom också på mig själv flera gånger med att googla pungvarg och tasmansk tiger. 23-årige Satchel bor i en utdöende håla på den australiensiska landsbygden. Hans kompisar lämnar stället en efter en, själv finner han sig bunden, håglös och handlingsförlamad av olika skäl. Men allting förändras den dagen han får syn på ett djur. Ett djur som av allt att döma är en pungvarg. Problemet är bara att pungvargen inte finns längre. Den jagades så obarmhärtigt av nybyggare att de utrotades, det sista kända exemplaret dog i fångenskap 1936. Men nu har alltså Satchel sett en. Tror han. Och vad gör man då med en sådan upptäckt?
 

  • Vi är alla helt utom oss – Karen Joy Fowler

Vi är alla helt utom oss är en berättelse om kärlek, sorg, saknad, förnekelse och skuld. Den har beskrivits med orden ”a study of what it means to be human” och utan att avslöja för mycket kan jag säga att den dryftar viktiga frågor om människor och vår relation till djur. Vad skiljer oss åt och vilka likheter finns det? Vad har vi rätt att göra mot andra och vad gör vi egentligen mot oss själva? En bok som varmt rekommenderas.
 

  • Jane Eyre – Charlotte Brontë

Jag återkommer ständigt till Jane Eyre. Hon är som en gammal god vän, denna starka, orubbliga kvinna som aldrig kompromissar om sig själv. Att boken dessutom innehåller några lätt gotiska element är ingenting jag rynkar på näsan åt. 

mina bästa vänner

Katterna adopterade jag från Kattakuten i Luleå år 2013. Julle är en lite blyg, ängslig och trygghetstörstande kille, men oerhört älsklig och kelsjuk. Han gillar mat och att sova på mattes mage. Justina är betydligt tuffare, positiv och charmig med enorma gröna ögon. Klok som få. Hon går gärna med mig på promenader.

Hästarna heter Taffechan Dancing Princess och Dancing Mr Darcy och ägs av Josefin Berggren. Jag har turen att få sköta om dem några dagar i veckan.